Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


To βιβλίο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου» του δημοσιογράφου-παρουσιαστή Νίκου Αγγελίδη αποτελεί μια λεπτομερή καταγραφή όλων των αθλητικών σωματείων που ονομάζονται ΑΕΚ ή φέρουν ως έμβλημά τους τον δικέφαλο αετό. Το βιβλίο (εκδ.: Νότιος Άνεμος) παρουσιάζεται στις 9 Ιουνίου 2017, στις 20:00, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

  

ΑΕΚ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 

Δυσεύρετα αρχεία εφημερίδων από το 1924 και αφηγήσεις παλιών, φέρνουν στο φως
στοιχεία άγνωστα μέχρι σήμερα… Η επίμονη έρευνα που κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια ταξιδεύει τους αναγνώστες σε κάθε σημείο του πλανήτη, μέχρι την Ινδία και τον Παναμά, όπου και εκεί υπάρχουν… η ΑΕΚ και ο δικέφαλος.
Στην Ελλάδα και την Κύπρο, κάθε περιοχή έχει τη δική της εκπρόσωπο, η καταγραφή της οποίας γίνεται με έναν ξεχωριστό τρόπο αφήγησης της ιστορίας του κάθε τόπου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 302 (!) σωματεία σε όλο τον κόσμο από τα τέλη του προπερασμένου αιώνα.
Οι φίλοι της ΑΕΚ, αλλά και οι λάτρεις της ιστορίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού γνωρίζουν, μέσα από το βιβλίο αυτό, νέα άγνωστα στοιχεία για τόπους και ομάδες που έχουν κάτι να πουν για την ΑΕΚ και τον δικέφαλο αετό. Η όλη δουλειά περικλείεται σε 60.000 λέξεις και πάνω από 1.000 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες.




«Θυμάμαι τον παππού μου να κλαίει όταν έβαζε γκολ η ΑΕΚ. Μικρό παιδί κούρνιαζα στην αγκαλιά του, ακούγοντας τα πιο γλυκά παραμύθια του κόσμου, για την ομορφότερη πόλη του κόσμου και την μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου. Έτσι έλεγαν τα γλυκά ακούσματα των παιδικών μου χρόνων. Από μικρός άκουγα, έβλεπα, διάβαζα… για κάποιες άλλες ΑΕΚ, που έδιναν τις δικές τους μάχες σε τοπικό επίπεδο. Θυμάμαι την ΑΕΚ Χαλκίδας σε βαθμολογίες αθλητικών εφημερίδων, είχα διαβάσει ότι υπήρχε ΑΕΚ και στον Πειραιά, ενώ άκουγα τις ιστορίες των παλιότερων ότι και ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε ως ΑΕΚΘεσσαλονίκης. Το έναυσμα για την καταγραφή όλων των ομάδων που λέγονται ΑΕΚ ή έχουν τον δικέφαλο αετό ως σύμβολο στην καρδιά των αθλητών, αποτέλεσε μια φωτογραφία της δεκαετίας του ’80 με κάποιους ποδοσφαιριστές που φορούσαν φανέλες της ΑΕΚ στην Ουγγαρία. Ήταν η ΑΕΚ Μπελογιάννη, η ομάδα του χωριού που φτιάχτηκε έξω από τη Βουδαπέστη από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Πέντε χρόνια έψαξα, με πάθος, για να εντοπίσω σε κάθε σημείο του πλανήτη το στίγμα της ΑΕΚ. Τριακόσιες δύο ομάδες βρήκα μέσα από αυτή την αγωνιώδη και πεισματάρικη έρευνα», δηλώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης αποκλειστικά στο ert.gr

Η πολυτελής έκδοση κυκλοφορεί από τις 31 Μαΐου 2017 και έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί επίσημα στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 9 Ιουνίου 2017, στις 20:00, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ), Δεκελείας 152 & Ατταλλείας, Νέα Φιλαδέλφεια.
Η έκδοση γίνεται με την επίσημη στήριξη της ΠΑΕ ΑΕΚ και της ΚΑΕ ΑΕΚ, μεταξύ άλλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: