Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

«Ο τερματοφύλακας πρέπει να κάνει λάθη, να έχει υπομονή και προσωπικότητα»


Dionisis Chiotis

Στο ποδόσφαιρο όπως και στην ζωή δεν μετράει πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα σηκωθείς. Ειδικά για έναν τερματοφύλακα, οι περιπτώσεις που θα απαιτηθεί να σταθεί όρθιος στην καριέρα του είναι πολλές περισσότερες από κάθε άλλο συνάδελφό του και σύμφωνα με τον βετεράνο πορτιέρο της AEK και του ΑΠΟΕΛ Διονύση Χιώτη, είναι απαραίτητο για κάθε νέο παιδί που θέλει να σταδιοδρομήσει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με το νούμερο 1 στην πλάτη να «μην φοβάται να κάνει λάθη».


chiotis training


Τα λάθη είναι απαραίτητα στην διαδικασία εκμάθησης της θέσης όπως και η ισχυρή προσωπικότητα τονίζει καθημερινά στους επίδοξους πορτιέρο της Ακαδημίας του ο 41χρονος διεθνής κίπερ που κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Κύπρου και αγωνίστηκε σε 37 παιχνίδια Champions League πριν στραφεί στην προπονητική με ειδίκευση στην θέση που υπηρέτησε.
«Η θέση του τερματοφύλακα δεν απαιτεί μόνο εκγύμναση αλλά και γνώση. Στην Ελλάδα πολλοί έχουν μείνει στην δική μου εποχή, που ήμασταν αυτοδίδακτοι. Υπάρχει αδυναμία μετάδοσης γνώσης» εξηγεί μεταξύ άλλων στην αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο «youngtalents» ο Διονύσης Χιώτης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας της «Dionysis Chiotis Goalkeeper Academy» που φιλοξένησε 25 τερματοφύλακες από 9 έως 16 ετών.
Τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδί σήμερα να διαλέξει την ιδιαίτερη θέση του τερματοφύλακα;
Είναι ξεκάθαρα θέμα προτύπων! Βλέπουν παιχνίδια, βλέπουν εντυπωσιακές επεμβάσεις στα social media και έχουν διαπιστώσει ότι η θέση του τερματοφύλακα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Τους εξιτάρει η δυσκολία της θέσης, η σημαντικότητά της, η «επικινδυνότητά» της. Ανεβάζει την αδρεναλίνη! Επιπλέον η προπόνηση του τερματοφύλακα διαφοροποιείται από αυτήν της υπόλοιπης ομάδας και μπορώ να πω ότι έχει επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι πιο ωραία ακόμη και από τον ίδιο τον αγώνα. Ασφαλώς, στόχος είναι η εξέλιξη και η βελτίωση για τον αγώνα.
Τα παιδιά που έχετε στην Ακαδημία σας ανήκουν σε Ακαδημίες/Ομάδες. Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα στο θέμα της προετοιμασίας των τερματοφυλάκων;
Είναι φυσιολογικό πολλές Ακαδημίες να μην διαθέτουν ειδικευμένους προπονητές τερματοφυλάκων καθώς υπάρχει ένα επιπλέον δυσβάσταχτο κόστος. Οπότε δεν γίνεται εξειδικευμένη προπόνηση. Όμως, η θέση του τερματοφύλακα απαιτεί κάτι τέτοιο. Σε κάθε ηλικία, άλλωστε, υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Σε κάποιες ηλικίες χρειάζεται να εστιάσεις μόνο στην τεχνική, σε άλλες κυρίως στην τακτική. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο τερματοφύλακας είναι ουσιαστικά ενεργός παίκτης. Συμμετέχει στην ανάπτυξη της ομάδας. Αυτό που λέμε απλά «πρέπει να ξέρει ποδόσφαιρο». Πρέπει να ξεκινήσεις ένα παιδί από το μάθει πρώτα να πιάνει σωστά την μπάλα και να προχωράς βήμα-βήμα. Αν δεν μάθεις σε ένα παιδί τα βασικά, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στα πιο ειδικά που απαιτεί η θέση.
Από ποια ηλικία είναι καλό ένα παιδί να ξεκινήσει να προετοιμάζεται; Πότε είναι καλό να αρχίσει να μαθαίνει τα βασικά της θέσης;
Νομίζω στα 9 του είναι μια καλή ηλικία, προκειμένου στην «χρυσή ηλικία» της μάθησης 10-12 να είναι σε θέση να αντιληφθεί και να διδαχθεί σχετικά με την θέση.
Όταν έρχεται ένα παιδί σε εσάς, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που του λέτε;
«Θέλω να διασκεδάσετε την προπόνηση» αυτό ακούνε από εμένα αρχικά όλα τα παιδιά. Είτε είναι 9 ετών είτε 16 είναι παιδί. Πρέπει να απολαμβάνει την προπόνηση. Πρέπει να έρχεται και να φεύγει χαρούμενο από το γήπεδο. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και πιο εύκολα η μάθηση.
chiotis2

Ιεραρχήστε τα εξής χαρακτηριστικά/προσόντα ενός τερματοφύλακα: Καλός με την μπάλα στα πόδια. Καλός στην καθοδήγηση της άμυνας. Καλή φυσική κατάσταση-σωματικά προσόντα-ρεφλέξ. Προσωπικότητα.
Αναμφίβολα πρώτο και κύριο είναι η προσωπικότητα! Ο τερματοφύλακας είναι ένας ποδοσφαιριστής που θα βιώσει πολλές δύσκολες στιγμές και πρέπει να ανταπεξέλθει. Εκεί πρέπει να βρει τη δύναμη να συνεχίσει. Είναι σίγουρο ότι ένας τερματοφύλακας θα κάνει λάθη, θα έχει κακές περιόδους, όσο ταλαντούχος, όσο καλός κι αν είναι. Στα παιδιά στην Ακαδημία λέω «κάντε λάθη, μην φοβηθείτε να κάνετε λάθος»! Μόνο έτσι θα μπορέσετε να διορθωθείτε. Από εκεί και πέρα, σημαντικό είναι να ξέρει να καθοδηγεί την άμυνα. Αν μπορεί να το κάνει σε πολλές περιπτώσεις η μπάλα δε θα φτάσει καν σ’ αυτόν. Το τρίτο είναι η φυσική κατάσταση και τέλος τα πόδια. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό τα «καλά πόδια» για έναν τερματοφύλακα αλλά ο τερματοφύλακας δεν παύει να είναι καταρχήν ένας «αμυντικός» παίκτης. Η βασική υποχρέωσή του προς την ομάδα είναι να μην δέχεται γκολ.
Στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο, η «πρώτη ύλη» για τερματοφύλακες;
Ασφαλώς και υπάρχει ταλέντο, αλλά δεν αξιοποιείται επαρκώς επειδή δεν υπάρχει η σωστή μετάδοση γνώσης. Υπάρχουν στην διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα μέσα αλλά σε πολλές περιπτώσεις παρατηρώ ότι Ακαδημίες και ομάδες έχουν μείνει στην δική μου εποχή. Όταν ξεκινούσα εγώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε τεχνογνωσία σχετικά με την προπόνηση και την εξέλιξη των τερματοφυλάκων. Ήμασταν όλοι αυτοδίδακτοι. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν σωστή δουλειά, αλλά απ’ όσα έχω δει είναι λίγοι. Υπάρχουν πολλοί καλοί γυμναστές τερματοφυλάκων, αλλά αδυνατούν να μεταδώσουν την γνώση κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μικρές ηλικίες.
Εσείς, παίξατε πολύ νωρίς ανδρικό ποδόσφαιρο, μόλις στα 14. Θεωρείτε ότι ένας τερματοφύλακας είναι καλύτερο να αγωνιστεί σε μία ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας, ή να μείνει σε μια Ακαδημία και να συνεχίσει να μαθαίνει;
Αυτό που έγινε τότε με εμένα ήταν… εγκληματικό. Δεν είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό παιδί να παίξει ανδρικό ποδόσφαιρο. Είναι μεγάλη η διαφορά από ένα παιδί αυτής της ηλικίας που ακόμη αναπτύσσεται σωματικά, σε σχέση με έναν άντρα, ακόμη και αν από θέμα ταλέντου ο μικρός μπορεί να ανταπεξέλθει. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού. Δεν είναι δυνατόν να αντέξει στις επιβαρύνσεις και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέμα προπόνησης. Ακόμη και ένα δυνατό σουτ από έναν ενήλικα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε ένα παιδί. Ειδικά στην θέση του τερματοφύλακα, τα παιδιά πρέπει να έχουν υπομονή. Για παράδειγμα εγώ ολοκληρώθηκα ως τερματοφύλακας στα 31 μου! Τα τελευταία οχτώ χρόνια της καριέρας μου ήταν τα καλύτερα μου χρόνια.

tsintotas barkas

Στην Ελλάδα ποιόν τερματοφύλακα ξεχωρίζετε;
Το παράδειγμα της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια που στηρίζει και στηρίζεται σε νεαρούς τερματοφύλακες μόνο σε καλό μπορεί να της βγει. Θεωρώ ότι η Ένωση διαθέτει το καλύτερο δίδυμο τερματοφυλάκων με τους Τσιντώντα και Μπάρκα. Αυτοί μαζί με τον Πασχαλάκη του ΠΑΟΚ είναι το μέλλον για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική μας. Το μόνο κακό στους Τσιντώτα και Μπάρκα είναι ότι ένας πρέπει να μένει πάντα στον πάγκο. Αλλά έτσι είναι η θέση του τερματοφύλακα, θέλει επιμονή και υπομονή. Αυτό που λέω σε κάθε νέο παιδί είναι ότι δεν πρέπει να βιαστεί, καθώς ακόμη και μόνο οι προπονήσεις σε υψηλό επίπεδο προσφέρουν πολλά. Είναι μία ακόμη ιδιαιτερότητα της θέσης.

Ας πάμε και στο Μουντιάλ που μόλις τελείωσε. Απ’ όσους είδαμε, ποιον θεωρείτε σήμερα τον πιο ολοκληρωμένο τερματοφύλακα παγκοσμίως;
Ήταν το Μουντιάλ των τερματοφυλάκων! Πλέον κάθε ομάδα επιλέγει με μεγάλη προσοχή των παίκτη που έχει κάτω από τα δοκάρια της. Δίνει την ίδια βαρύτητα με την επιλογή του επιθετικού, του ανθρώπου που θα βάζει τα γκολ. Για παράδειγμα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία ο Ζιρού δεν έκανε καλό τουρνουά, εν αντιθέσει με τον Γιορίς που τα πήγε περίφημα και σε πολλά παιχνίδια έσωσε την παρτίδα. Η Γαλλία κατέκτησε το Μουντιάλ επειδή είχε καλό τερματοφύλακα. Ο Γιορίς μαζί με τον Κουρτουά ήταν οι κορυφαίοι της διοργάνωσης.
Με αφορμή την αναφορά σας στον Γιορίς, τον είδαμε να κάνει ένα παιδικό λάθος στον τελικό, ενώ κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον Κάριους στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Πόσο δύσκολο είναι να επανέλθει ένας πορτιέρο μετά από κάτι τέτοιο, αφού λόγω και της έξαρσης των social media η κατακραυγή είναι μαζικότερη και εντονότερη από το παρελθόν;
Είχα πει προηγουμένως ότι το «άλφα και το ωμέγα» για έναν τερματοφύλακα είναι η προσωπικότητα. Δεν υπάρχει τερματοφύλακας που στην καριέρα του να μην έχει κάνει ένα «χοντρό» λάθος. Οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός που θεωρεί κάποιος τον καλύτερο. Μπουφόν, Νόιερ, Τερ Στέγκεν, Κουρτουά, Γιορίς, οποιοσδήποτε. Αν όλοι αυτοί δεν είχαν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα να αφήσουν πίσω τους ένα μεγάλο λάθος, μία κακή εμφάνιση ή ακόμη και μία κακή περίοδο της καριέρας του δεν θα γινόντουσαν κορυφαίοι. Το νούμερο ένα προσόν ενός τερματοφύλακα είναι η προσωπικότητα…
Διονύσης Ρούφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: