Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ


 Eιχα την τύχη να ταξιδέψω στην Αργεντινή σε μια χώρα που παράγει ποδοσφαιριστες που παίζουν σε ομάδες σε όλο τον κόσμο. 
Πολλές φορές αναρωτήθηκα πως γίνεται να βγαίνουν τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστες από αυτήν χώρα ??  Πήρα την απάντηση μου όταν κατά την διάρκεια της παραμονής μου στην πόλη του Τουκουμαν ,επισκέφτηκα το προπονητικό κέντρο της ομάδας Αθλετικο Τουκουμαν που αγωνίζεται στην Β κατηγορία της Αργεντινής.
Σε ένα υπέροχο αθλητικό κέντρο με πολλά γήπεδα, με πισινά και αποδυτήρια που θα ζήλευαν ομάδες Α κατηγορίας εδώ στην Ελλάδα γίνεται πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά από τους προπονητές της ομάδας. 
Εκεί κάνουν προπόνηση από την πρώτη ομάδα σε δυο γήπεδα με χόρτο και υπάρχουν και πολλά γήπεδα σε διάφορες διαστάσεις μικρά - μεγάλα, όπου δουλεύουν οι προπονητές με πολλά παιδιά όλων των ηλικιών. 
Θα σταθώ στις μικρές ηλικίες γιατί παρακολουθησα  ένα αγώνα που γινόταν εκείνη την χρονική στιγμή και πραγματικά κατάλαβα το πως δουλεύουν οι άνθρωποι και πως έχουν την ποδοσφαιρική φιλοσοφία που έχουν.



Όλα τα παιδιά ήταν με τα ρούχα της ομάδας ( δεν επιτρέπεται να μπει αθλητής στο προπονητικό κέντρο χωρίς να φοράει τα ρούχα της ομάδας ). Υπήρχε κάμερα στο γήπεδο με άνθρωπο της ομάδας να βιντεοσκοπεί τον αγώνα ( κάτι που πραγματικά μου έκανε εντύπωση ), το βίντεο το χρησιμοποιούν οι προπονητές για να κάνουν τις παρατηρήσεις του και οι μικροί ποδοσφαιριστες να βλέπουν τα λάθη τους σε ειδικό ( μάθημα ) που γίνεται την επόμενη μέρα του παιχνιδιού. 
Κάτι που επίσης μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η συμμετοχή των γονέων . Ο καθένας είχε αναλάβει να ετοιμάσει  και κάτι. Άλλοι ετοίμαζαν σε ειδικό χώρο αναψυκτικά, φρούτα και διάφορα σάντουιτς τα οποία μετά τον αγώνα θα τα μοίραζαν στου μικρούς αθλητές ( γηπεδούχους - φιλοξενουμενους).
Όλα αυτά μέσα στο πράσινο και σε ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον . Οι μικροί αθλητές που κάνουν τις προπονήσεις δίπλα στα γήπεδα που κάνει και η μεγάλη ομάδα προπόνηση, έχουν ένα ακόμα κίνητρο να θέλουν μια μέρα να κάνουν προπόνηση εκεί στα μεγάλα γήπεδα. 
Πάνω σε αυτό παρατήρησα ότι και οι ποδοσφαιριστες της πρώτης ομάδας είναι δίπλα σε αυτά τα μικρά παιδιά μιλώντας μαζί τους και βγάζοντας φωτογραφίες δείχνοντας πολύ αγάπη  . Πολύ σημαντικό να βλέπεις τα ινδάλματα σου διπλά ακριβώς από σένα και να μπορείς να μιλήσεις και να ακούσεις μια καλή κουβέντα από αυτούς. 
Στην παραμονη μου στο προπονητικο κεντρο ειχα την ευκαιρια να μιλησω με τον αρχηγο της ομαδας του Τουκουμαν Luis Miguel Rotriguez και τον ρώτησα το πως η ομάδα έχει τόσα μικρά παιδιά που έρχονται στο αθλητικό κέντρο.
Αυτό που μου είπε πραγματικά δεν το περίμενα . Η φιλοσοφία της ομάδας είναι να έχει στην τάξη της και να αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα δικά της παιδιά . Όσο αυτό είναι δυνατό. Αυτό το πετυχαίνουν με ένα απλό τρόπο. 
Αντί η διοικηση να ξοδεύει σε μεταγραφές ποδοσφαιριστων μεγάλα ποσά κάνει λιγότερες μεταγραφές και ένα μέρος του μπάτζετ πάει στο σχολικό πρωτάθλημα.
Χρηματοδοτεί το σχολικό πρωτάθλημα της πόλης και μέσω χορηγών δίνονται μπάλες - εμφανίσεις και ιατρική κάλυψη . Η επόμενη κίνηση είναι σε αυτούς τους αγώνες πάνε οι σκαουτερ της ομάδας και διαλέγουν παιδιά που πιστεύουν ότι έχουν ταλέντο . Αυτά τα παιδιά γίνονται μέλη της ομάδας χωρίς να πληρώνουν συνδρομές και μπαίνουν σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης. Από αυτά βέβαια δεν μπορούν όλα να γίνουν επαγγελματιες  αλλά μέσα από την δουλειά και την ποδοσφαιρική παιδεία μπορεί να βγουν οι αυριανοί αστέρες της ομάδας. 
Σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο το βλέπουν διαφορετικά που παίζουν ποδόσφαιρο σε πάρκα και πλατείες που γεμίζουν τα γήπεδα δεν μπορεί αυτή η χώρα να μην παράγει ποδοσφαιριστες. 



 Απόστολος Αβερκιαδης 





Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΚΟΥΜΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ




 ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ














 Η ΚΑΜΕΡΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. 






 Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ROTRIGUEZ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.



 Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΝΑ ΕΧΕΙ 35.000 ΚΟΣΜΟ . Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ .




Δεν υπάρχουν σχόλια: