Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Η μεγάλη απόδραση!

Η μεγάλη απόδραση!

Υπάρχει μια μικρή αλλά πανέμορφη πόλη στην Εύβοια, η οποία είναι γνωστή ως «εξώστης του Αιγαίου», εξαιτίας της υπέροχης πανοραμικής θέας προς το ελληνικό Αρχιπέλαγος. Ο λόγος για την Κύμη, όπου το Σάββατο θα είναι στραμμένα τα μάτια όλης της μπασκετικής Ελλάδας και θα την παρακολουθήσουν να ...μεταμορφώνεται για μια ημέρα σε «εξώστη της Α1». Αυτό θα συμβεί γιατί θα τεθούν αντιμέτωποι οι δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος της Α2 και της απευθείας ανόδου στην Α1, ο Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης και ο Φάρος Κερατσινίου, σε ένα ματς που κυριολεκτικά είναι τελικός. Ο νικητής θα καταλάβει οριστικά την 1η θέση, ενώ ο χαμένος θα συνεχίσει να «αγναντεύει» από κάποια απόσταση για τον επόμενο μήνα την Α1, καθώς θα πρέπει να περάσει από την ψυχοφθόρα και κοπιαστική διαδικασία των play off. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο κλειστό Γυμναστήριο Κύμης «Νίκος Μαρίνος» και θα ξεκινήσει στις 16:00, ενώ θα υπάρχει και απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από την Δημόσια Τηλεόραση.


Η Κύμη και ο Φάρος έχουν μια παράλληλη πορεία τα τελευταία χρόνια, καθώς ανεβαίνουν μαζί της κατηγορίες, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει και φέτος. Βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι την σεζόν 2013-14 στον 2ο όμιλο της Γ΄Εθνικής, με την Κύμη να κερδίζει και τα δύο παιχνίδια και να κατακτά το πρωτάθλημα και την άνοδο, ενώ ο Φάρος ακολούθησε στην Β΄Εθνική ως 2ος. Την επόμενη χρονιά οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες στα μεταξύ τους ματς, με το πρωτάθλημα να καταλήγει ξανά στα χέρια της ομάδας του κόουτς Μπρατσιάκου.
Την φετινή σεζόν αποτελούν τις δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος και στην ουσία έχουν «μοιραστεί» από έναν γύρο. Ο Φάρος ήταν η ομάδα που κέρδισε τις εντυπώσεις στον 1ο γύρο, καθώς σε 14 ματς είχε μόλις μία ήττα στην τελευταία αγωνιστική από την Ερυθραία. Μάλιστα, στα τέλη Γενάρη «υπέγραψε» τον εκπληκτικό γύρο του νικώντας την Κύμη μέσα στο Κερατσίνι με το εμφατικό 94-65, σε ένα ματς που οι φιλοξενούμενοι εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Ο 2ος γύρος όμως είναι εντελώς διαφορετικός και ανήκει σίγουρα στην ομάδα της Κύμης, η οποία μετρά 11 νίκες και μια ήττα από το Ψυχικό. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα του κόουτς Μπρατσιάκου ανέτρεψε τα προγνωστικά, σκαρφάλωσε στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα και είναι αυτή που έχει πλέον το πάνω χέρι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από την άλλη, ο Φάρος έκανε μεγάλη αγωνιστική «κοιλιά», ηττήθηκε 4 φορές σε 12 παιχνίδια και έδειξε ότι σαφώς έχει τρωτά σημεία.
Έχουν εξήγηση όμως αυτά τα δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά πρόσωπα της ομάδας του Κερατσινίου και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της; Έχουν, αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο που χτίστηκε η ομάδα και τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην αρχή της σεζόν. Ο κόουτς Ανδρέας Πολέμης, ο οποίος βρίσκεται στην θέση του προπονητή από τα τοπικά πρωταθλήματα, δημιούργησε ένα πολύ δυνατό ρόστερ που αποτελείται από κυρίως από παίκτες με μεγάλη προϋπηρεσία στην Α1 και με σπουδαία καριέρα πίσω τους. Αυτοί είναι οι Βαγγέλης Καράμπουλας, Νίκος Λιακόπουλος, Μάνος Παπαμακάριος, Νίκος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Κακιούζης, Μάριος Μπατής και Γάιος Σκορδίλης, αλλά και οι Κατούφας Παπαδόπουλο, Κουντουράς, Κομποδιέτας και Πετροδημόπουλος που παρέμειναν στο ρόστερ από πέρσι. Με την έναρξη της σεζόν ο Φάρος εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του, καθηλώνοντας τους πάντες με την πορεία του στο κύπελλο Ελλάδας, όπου έφτασε ως τον τελικό αποκλείοντας πολλές ομάδες Α1. Φαίνεται όμως ότι αυτή η πορεία εξουθένωσε τους έμπειρους, αλλά μεγάλους σε ηλικία παίκτες του Φάρου, τους έφθειρε και ψυχολογίκα και για αυτό ήρθε η αγωνιστική κάμψη.
Τώρα λοιπόν που βρισκόμαστε μόλις μία αγωνιστική πριν το τέλος θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η αγωνιστική καταπόνηση του Φάρου και η «φόρμα» της Κύμης καθιστούν φαβορί για το Σαββατιάτικο ματς τους γηπεδούχους, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτή η πραγματικότητα. Είπαμε ότι οι παίκτες του κόουτς Πολέμη έχουν τεράστια εμπειρία, «ζουν» για τα μεγάλα ντέρμπι και γνωρίζουν ότι πρέπει να τα δώσουν όλα σε αυτό το παιχνίδι. Παίκτες όπως ο Καράμπουλας και ο Λιακόπουλος, που είναι οι δύο πρώτοι σκόρερ της ομάδας τους, ξέρουν να βάζουν με κάθε τρόπο την μπάλα στο καλάθι. Ο Παπαμακάριος και ο Κακιούζης έχουν «φάει με το κουτάλι» τελικούς Α1, έχουν αγωνιστεί σε Ευρωλίγκα και στην Εθνική και σίγουρα παίζουν χωρίς πίεση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι Μπατής, Σκορδίλης και Αγγελόπουλος είχαν μέχρι πέρσι σταθερή παρουσία στην Α1 και ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους. Κανείς από αυτούς δεν θέλει να φύγει χαμένος από αυτόν τον τελικό.
Φαβορί την Κύμη όμως την κάνει το δέσιμο της ομάδας και η δύναμη της έδρας. Μια ολόκληρη πόλη περιμένει με ανυπομονησία και προσμονή το ματς του Σαββάτου για να σταθεί στο πλευρό της ομάδας της, να μοιραστεί το άγχος και την αγωνία της και στο τέλος να πανηγυρίσει μαζί της. Το γήπεδο θα είναι σίγουρα κατάμεστο από πολύ νωρίς και είναι δεδομένο ότι πολλές καρδιές θα χτυπούν πιο δυνατά και πιο γρήγορα, ενώ οι παλμοί θα είναι πολύ υψηλοί. Αυτός που θα έχει τα περισσότερα ψυχικά αποθέματα και που θα φανεί πιο έτοιμος και πιο ψύχραιμος θα πάρει την νίκη. Πιστεύουμε ότι με την στήριξη όλων των φίλων του αυτός θα είναι τελικά ο Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: