Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Χρόνια πολλά... πέναλτι!


Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1891, καταγράφεται επισήμως η πρώτη εκτέλεση πέναλτι από τον Joseph Health, στην αναμέτρηση μεταξύ Wolverthampton- Accrington. 

Στην πρώτα χρόνια της ζωής του, το ποδόσφαιρο επηρεάζεται από τα πάρα πολλά φάουλ με το χέρι κοντά στην περιοχή. Για αυτό το λόγο, το 1890, ο Ιρλανδός William McCrum, διευθυντής μίας κλωστοϋφαντουργίας, τερματοφύλακας και μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ιρλανδίας από το 1880, σκέφτεται να εισάγει στους κανονισμούς την εκτέλεση πέναλτι. 







Η ιδέα προήλθε από ένα περιστατικό που έμελλε να αλλάξει την πορεία της ιστορίας του αθλήματος. Είναι άνοιξη του 1891. Για τα προημιτελικά του FA Cup, αναμετρώνται η Στόουκ Σίτι με τη Νοτς Κάουντι. Η Νοτς έχει το προβάδισμα με 1-0, με την Stoke να ψάχνει την ισοφάριση. Ένας παίκτης της Νοτς σταματάει την μπάλα με το χέρι του μερικά εκατοστά πριν την επίτευξη του γκολ. Παράβαση! Όλοι οι παίκτες της Νοτς τοποθετούνται στην γραμμή του τέρματος, ο τερματοφύλακας αποκρούει, το 1-0 διατηρείται και η Stoke χάνει το παιχνίδι. 

Το γεγονός, ωστόσο, θεωρήθηκε ως μια αδικία. Για αυτό το λόγο, μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 2 Ιουνίου του 1891, σε ένα ξενοδοχείο στη Γλασκώβη, το Διεθνές Συμβούλιο αποφασίζει να συμπεριλάβει στους κανονισμούς την εσχάτης των ποινών. 


Η εφαρμογή ξεκίνησε με την έναρξη της σεζόν 1981-1982 και το πρώτο πέναλτι εκτελείται σαν σήμερα, ακριβώς 125 χρόνια πριν. 

Στον αγώνα Wolverthampton Wanderers- Accrington Stanley, η γηπεδούχος ομάδας θα επιβληθεί με 5-0, με τον Joseph Health να πετυχαίνει ένα από τα γκολ στήνοντας τη μπάλα στα 11 μέτρα και εκτελώντας σωστά, μετά την παράβαση που υποδείχθηκε για χέρι! 

Στην πραγματικότητα, πριν από αυτό το επεισόδιο, στην Σκωτία και στην Ιρλανδία είχαν εκτελεστεί ήδη αρκετά πέναλτι, ωστόσο ο κανονισμός δεν είχε ακόμα κωδικοποιηθεί από το Διεθνές Συμβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: