Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ



Το Κοντά Στα Σπορ  με  αφορμή την τραγωδία της Σαπεκοενσε, της Βραζιλιανικης ομάδας που χάθηκε πριν το τον τελικό του Copa Sudamericana, κάνει ένα αφιέρωμα στις μεγάλες τραγωδίες που έχουν σημαδέψει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. 




 ΤΟΡΙΝΟ  1946 

Η Τορίνο σάρωνε τη δεκαετία του '40 στα γήπεδα της Ιταλίας και έμοιαζε απίθανη αποστολή να βρεθεί κάποιος αντίπαλος για να διακόψει τη κυριαρχία της εντός γηπέδων. Δυστυχώς, αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις του Καμπιονάτο εκείνη την εποχή το έφερε η άδικη μοίρα, με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 4ης Μαΐου 1949 να ξεκληρίζει με τον πιο βάναυσο και σκληρό τρόπο σχεδόν όλη εκείνη την εξωπραγματική ομάδα.
Η "Mεγάλη Τορίνο" που ξεκληρίστηκε με την μοιραία πτώση του αεροπλάνου στο λόφο της Σουπέργκα επέστρεφε στην Ιταλία μετά από ένα φιλικό ματς που είχε δώσει στη Λισσαβώνα κόντρα στη Μπενφίκα, προς τιμήν του αρχηγού των Λουζιτανών, "Τσίκο" Φερέιρα
Στις 17:05 ώρα Ιταλίας έγινε η πτώση του Fiat G.212 που ανήκε στην αεροπορική εταιρία ALI (Avio Linee Italiane), με τους κεραυνούς που έπεφταν εκείνη την ώρα, την περιορισμένη ορατότητα και τη φτωχή βοήθεια που είχαν μέσω ασυρμάτου να αναγκάζουν τον πιλότο να πετάξει  το αεροσκάφος σε αρκετά χαμηλότερο ύψος από το κανονικό και η κίνηση αυτή να αποδεικνύεται ολέθρια.
Όταν έγινε το τραγικό δυστύχημα, η  Τορίνο ήταν κοντά στο πέμπτο σερί σκουντέτο όντας 4 βαθμούς διαφορά από την πλησιέστερη διώκτριά της με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν μέχρι το φινάλε. Μίλαν και Ίντερ αιτήθηκαν στην ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να κατακυρωθεί ο τίτλος υπέρ των Τορινέζων κάτι  που δεν έγινε αποδεκτό και έτσι στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της η Τορίνο παρατάχτηκε με την ομάδα της Primavera (ομάδα Νέων), κάτι που έκαναν και οι αντίπαλοί της (Τζένοα, Παλέρμο, Σαμπντόρια και Φιορεντίνα) ως ένδειξη σεβασμού. Η "Τόρο" πέτυχε τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς και έφτασε στον τίτλο.
 Μόνο τρεις παίκτες "ξεγέλασαν το θάνατο" και επιβίωσαν από εκείνη την τραγωδία, απλούστατα επειδή δεν είχαν επιβιβαστεί ποτέ στο αεροπλάνο. Ο αμυντικός Μάουρο Σόσα έχασε το ταξίδι στην Πορτογαλία λόγω τραυματισμού (μηνίσκος), ο Ούγγρος σταρ (μεγάλη καριέρα στη Μπαρτσελόνα μετέπειτα) Λάζλο Κουμπάλα, έμεινε στην Ιταλία καθώς είχε αρρωστήσει το παιδί του και έπρεπε να μείνει μαζί με τη γυναίκα του για να το φροντίσει, ενώ ο Λουίτζι Τζουλιάνο δεν πρόλαβε να βγάλει διαβατήριο εγκαίρως. Μία ακόμα ειρωνεία; Από το ραντεβού με το θάνατο "ξέφυγε" και ο πρόεδρος της ομάδας, Φερούτσιο Νόβο, ο οποίος δεν είχε συνοδεύσει την αποστολή ελέω κάποιας ίωσης.



ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΝΤΕΝΤ   1958 



Πενήντα οκτώ χρόνια πέρασαν από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου, στο οποίο ξεκληρίστηκε η ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1958....

Η Γιουνάιτεντ αντιμετώπισε στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα, στη ρεβάνς του πρώτου παιχνιδιού στο οποίο η Μάντσεστερ είχε επικρατήσει με 2-1. Η ομάδα του Μπάσμπι προηγείτο με 3-0 πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μισάωρο, με δύο από τα γκολ να έχουν σημειωθεί από τον Μπόμπι Τσάρλτον. Ειδικά το δεύτερο, ένας κεραυνός από 25 μέτρα, άφησε άφωνους τους φιλάθλους στο γήπεδο. Κι αυτό γιατί, παρά την εκπληκτική εκτίναξή του, ο μαυροντυμένος Μπεάρα, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, δεν μπόρεσε να σταματήσει την πορεία της προς τα δίχτυα. Μέχρι τότε, κανείς δεν είχε διανοηθεί να προκαλέσει τον Μπεάρα από τόσο μακριά και να τον νικήσει. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ερυθρός Αστέρας μπόρεσε να ισορροπήσει κάπως και με τη βοήθεια κάποιων σφυριγμάτων, όπως σημείωναν οι αγγλικές εφημερίδες της εποχής, να ισοφαρίσει το σκορ σε 3-3, που όμως έδινε την πρόκριση στη Γιουνάιτεντ.
Η πτήση της Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι προς το Μάντσεστερ δεν θα γινόταν απευθείας, αλλά με ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο, όπου θα γινόταν ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα. Όταν το αεροπλάνο άφησε το Βελιγράδι, ο καιρός ήταν καλός με ήλιο και χωρίς σύννεφα. Μόλις όμως μπήκε στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν δραματικά. Ο ουρανός σκοτείνιασε, άρχισαν κάποιες αναταράξεις, ενώ την ώρα που οι δύο πιλότοι άρχισαν τη διαδικασία της καθόδου, ο διάδρομος του αεροδρομίου του Μονάχου είχε ήδη σκεπαστεί από χιόνι. Παράλληλα, η πυκνή ομίχλη, που περιόριζε την ορατότητα, ανάγκασε τους πιλότους να επιλέξουν τη διαδικασία προσέγγισης μέσω των οργάνων. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ανακοινώθηκε στους επιβάτες ότι θα έπρεπε να αποβιβαστούν γιατί θα χρειάζονταν περίπου 40 λεπτά για τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου. 
Πριν ακόμη οι επιβάτες προλάβουν να πιουν τον καφέ που παρήγγειλαν, ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στο αεροπλάνο.
 Οι επιβάτες ήταν ανήσυχοι. Ο Μπόμπι Τσάρλτον με τον συμπαίκτη του Ντένις Βάιολετ, ήρθαν στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, αλλάζοντας θέσεις με τους Τόμι Τέιλορ και Ντέιβ Πεγκ, οι οποίοι οδηγούμενοι από μία έμπνευση που θα αποδεικνυόταν τραγική στη συνέχεια, μετακινήθηκαν στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, επειδή πίστεψαν ότι θα ήταν περισσότερο ασφαλείς. Όταν όλοι τακτοποιήθηκαν στις θέσεις τους, πάλι υπήρξε μία καθυστέρηση καθώς από το μέτρημα διαπιστώθηκε ότι έλειπε ένας επιβάτης, ο δημοσιογράφος Αλφ Κλάρκ της Manchester Evening Chronicle, που καθυστέρησε στο τέρμιναλ, γιατί τηλεφώνησε στην εφημερίδα του να ενημερώσει για τα προβλήματα της πτήσης. Στις 2.56 ο κυβερνήτης Θέιν πήρε άδεια από τον πύργο ελέγχου για να ξεκινήσει τις διαδικασίες απογείωσης. Στις 3.02 ο πύργος ελέγχου ενημερώνει τον Θέιν και τον συγκυβερνήτη Ρέιμεντ ότι είχαν στη διάθεσή τους 2 λεπτά για να απογειωθούν. Από εκεί και μετά, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για 23 από τα 43 άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο. Το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ταχύτητα και να πλησιάζει τον φράκτη στο τέλος του διαδρόμου. «Θεέ μου, δεν θα τα καταφέρουμε», ήταν τα τελευταία λόγια του συγκυβερνήτη Ρέιμεντ, ενώ ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ, ο Ρότζερ Μπερν, τραύλισε «..θα σκοτωθούμε..!». Σαν ψίθυρος από μακριά ήρθαν τα λόγια του Μπίλι Γουίλαν, ενός αφοσιωμένου καθολικού «..ό,τι και αν γίνει, είμαι έτοιμος..». Αμέσως μετά, το αεροπλάνο πέφτει πάνω στον φράκτη, βγαίνει στο δρόμο έξω από το αεροδρόμιο και το δεξί του φτερό διαλύεται πάνω σε ένα σπίτι, που αμέσως πιάνει φωτιά. Σαν από θαύμα, μία γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι, η Αννα Γουίνκλερ με τα τρία της παιδιά, κατορθώνουν να βγουν από το φλεγόμενο οίκημα χωρίς να πάθουν το παραμικρό. Το αεροπλάνο, έχοντας χάσει το ένα φτερό και ένα μέρος της ουράς, αρχίζει να στριφογυρίζει τρελά πάνω στο χιονισμένο έδαφος, σαν μια μεθυσμένη μεταλλική μπαλαρίνα που χορεύει με παρτενέρ το θάνατο. Ένας ανατριχιαστικός θόρυβος από μέταλλα που σέρνονται και στριγκλίζουν. Το πληγωμένο αεροσκάφος κτυπά με δύναμη σε ένα δέντρο και αμέσως μετά, πέφτει με ορμή πρώτα με το πίσω μέρος σε ένα ξύλινο υπόστεγο, όπου μέσα βρισκόταν ένα βυτίο με καύσιμα. Ακολουθεί μία φοβερή έκρηξη και ένα τεράστιο μπουκέτο με φλόγες ανοίγει προς τον γκρίζο βαυαρικό ουρανό. Το ρολόι έξω από το ΟλντΤραφορντ έδειχνε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι και ο μουντός αγγλικός ουρανός έγινε ακόμα ποιο σκοτεινός στην είδηση που μεταδιδόταν συνέχεια και συνέχεια από όλα τα μέσα ενημέρωσης στο «νησί»: « Τραγωδία στο Μόναχο. Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουναιτεντ συντριβεί λίγο μετά την απογείωση του παρασύροντας στο θάνατο 21 άτομα. Ανάμεσα τους και οκτώ βασικά στελέχη της ομάδας των «κόκκινων διαβόλων. Το αεροσκάφος εκτελούσε τη πτήση, Βελιγράδι-Μόναχο-Μαντσεστερ».
Νεκροί ανασύρθηκαν 7 παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: ο αριστερός μπακ και αρχηγός Ρότζερ Μπερν (με 33 συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας), ο αναπληρωματικός στην ίδια θέση Τζεφ Μπεντ, ο δεξιός μέσος Έντι Κόλμαν, ο κεντρικός αμυντικός Μαρκ Τζόουνς, ο αριστερός Ντέιβιντ Πέγκ (1 φορά διεθνής με την Αγγλία) και οι μεσοεπιθετικοί Τόμι Τέιλορ, Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν (4 φορές διεθνής με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας). Επίσης, νεκροί βρέθηκαν ο γραμματέας του συλλόγου Γουόλτερ Κρίκμερ ,οι προπονητές Μπερτ Γουόλι και Τομ Κάρι, καθώς και 8 δημοσιογράφοι που ταξίδευαν με την ομάδα, μεταξύ των οποίων η παλιά δόξα της Μάντσεστερ Σίτι και της Εθνικής Αγγλίας, Φρανκ Σουίφτ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν γρήγορα στο νοσοκομείο «Ρέχτς ντερ Ίζαρ» της γερμανικής πόλης. Πιο σοβαρά από όλους ο Ντάνκαν Έντουαρντς , ο πιο χαρισματικός νέος παίκτης στην Αγγλία, μόλις 21 ετών, διεκομίσθη σε κόμμα , για να αφήσει την τελευταία του πνοή 2 εβδομάδες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου. Ο Έντουαρντς, έκανε το ντεμπούτο του με την κόκκινη φανέλα της Μαν. Γιουν. σε ηλικία 16 ετών και πρόλαβε να αγωνιστεί σε 175 αγώνες (21 γκολ), από το 1952 ως το 1958. Στη δε εθνική Αγγλίας, είχε 18 συμμετοχές. Ο προπονητής Ματ Μπάσμπι, με βαριά τραύματα στο στήθος, θα σταθεί πιο τυχερός. Θα «ξεγελάσει» το θάνατο και θα βγει από το νοσοκομείο μετά από 63 ημέρες.  Οι επιζώντες Τσάρλτον, Βάιολετ , Μόργκανς, Φούλκς και Γκρεγκ συνέχισαν να αγωνίζονται στους «μπέμπηδες», μαζί με τους παίκτες που προωθήθηκαν από την ομάδα των νέων, φθάνοντας ως το τελικό του κυπέλλου Αγγλίας 1958 μετά από μερικούς μήνες . Εκεί ηττήθηκαν από την Μπόλτον με 2-0. Αλλά μόνο ηττημένοι δε θα μπορούσαν να είναι. Το ποδόσφαιρο και ο κόσμος γενικότερα, ακόμα θρηνούσε τα «μωρά» του Μπάσμπι που με το παιχνίδι τους, έδιναν τις καλύτερες προοπτικές για ένα μέλλον γεμάτο επιτυχίες, τόσο στον αγγλικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο. Την παγωμένη, όμως, εκείνη μέρα στο Μόναχο, στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, ο θάνατος δεν είχε την ίδια γνώμη: παραμόνευε για να αφήσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου φτωχότερο. 





ΣΑΠΕΚΟΕΝΣΕ  2016 


Οι  αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Τρίτης 29 /11 /2016  πως συνετρίβη αεροσκάφος της πτήσης τσάρτερ CP-2933 με 72 επιβάτες και 9 μέλη πλήρωμα. Σύμφωνα με το ABC News, το αεροσκάφος συνετρίβη στην πορεία του προς το διεθνές αεροδρόμιο του Μεντεγίν, στην Κολομβία. Όπως ανακοινώθηκε μέσω του λογαριασμού στο Twitter του αεροδρομίου, το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο του Σάο Πάουλο, έκανε στάση στο "Santa Cruz de la Sierra" της Βολιβίας και από εκεί απογειώθηκε με τελικό προορισμό την Κολομβία. Έξι μόνο επιζώντες ο επίσημος τραγικός απολογισμός. Νεότερες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως κάνουν λόγο και για έβδομο επιζώντα, τον Ζαμπιέρ Νέτο.
Μάλιστα, η τραγωδία είναι και αθλητική, καθώς το αεροσκάφος μετέφερε τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε από τη Βραζιλία, που πήγαινε να παίξει κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ στο πλαίσιο του πρώτου τελικού του Copa Sudamericana στο Μεντεγίν, που όπως είναι φυσικό αναβλήθηκε, αλλά αυτό έχει τη μικρότερη σημασία.
Οι ποδοσφαιριστές που που βρίσκονταν στο αεροπλάνο, ήταν οι εξής: Ντανίλο, Φολμαν, Χιμένες, Ντένερ, Άλαν Ρούσελ, Καραμέλο, Μαρσέλο, Φιλίπε Μασάδο, Τιέγκο, Νέτο, Ζοσιμάρ, Ζιλ, Σέρχιο Μανοέλ, Ματέους Μπιτέκο, Κλέμπερ Σαντάνα, Άρθουρα Μάια, Κέμπες, Ανανίας, Λούκας Γκόμες, Τιαγκουίνιο, Μπρούνο Ρανζέλ, Κανέλα.
Πέρα από τους παίκτες, σύμφωνα με το κολομβιανό "Caracol Radio" ήταν στο αεροπλάνο οκτώ μέλη της διοίκησης της Τσαπεκοένσε, 21 δημοσιογράφοι και τρεις φιλοξενούμενοι του συλλόγου. Μάλιστα, θα ήταν στο αεροπλάνο και ένας 23ος παίκτης της ομάδας (δεν κατονομάζεται), ο οποίος όμως έμεινε εκτός.
Τρεις παίκτες της ομάδας, οι Ρουσέλ, Ντανίλο ( Δεν τα κατάφερε τελικά )  και Φόλμαν έχουν διασωθεί και βρίσκονται σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Το "Blu radio" αναφέρει ότι και τέταρτο ποδοσφαιριστής της ομάδας, ο αμυντικός Ζαμπιέρ Νέτο βρέθηκε ζωντανός.
Η τραγωδία με την Σαπεκοένσε που ξεκλήρισε ολόκληρη την ομάδα, έκανε την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας να κηρύξει τριήμερο πένθος στη Βραζιλία. 







Δεν υπάρχουν σχόλια: